türkiye 24 haziran 2018 tarihinde seçime gidiyor. ülkemizin ve bizim geleceğimizi belirleyeceğiniz bu seçim ile birlikte vatandaşlık görevimizi yerine getirerek oyumuzu mutlaka kullanmalıyız.

oyumuzu nasıl kullanacağız?

öncelikle türkiye cumhuriyeti kimlik numaranızı içeren ehliyet veya nüfus kağıdı ya da pasaport ile birlikte, oy vereceğimiz sandığa gitmeliyiz.. bize teslim edilen oy pusulalarında sandık kurulu mührünün olup olmadığını mutlaka kontrol etmeliyiz. eğer ki bize verilen oy pusulalarında mühür yoksa sandık kurulu mühürlü oy pusulası orada görevli olan sandık başkanından ısrarla istenmelidir.

sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulaları

sandık kurulu mühürlü oy pusulası

24 haziran erken seçiminde kullanılacak olan pusulalarda adayların fotoğrafları, isimleri ve bunların hemen altında da evet mührünün basılacağı yuvarlak kısım bulunuyor. özellikle yaşlı insanların oy verirken sıra hesabı yaptıklarını daha önceki seçimlerden biliyoruz. bu seçimde adayların fotoğrafları da pusulada yer alacağı için erdoğan kaçıncı sıradaki, muharrem ince kaçıncı sırada, selahattin demirtaş kaçıncı sırada, ben kaçıncı sıradakine mühür basacağım gibi çelişki yaşamayacaktır. oy vermek istedikleri adayı görüp, altına evet mührü basmaları yeterli. 

2 oy pusulası ve bir zarf ile oy verme işlemini gerçekleştireceğiz. bu iki oy pusulasından bir tanesi cumhurbaşkanlığı seçimi için, diğeri ise milletvekili seçimi için kullanılacak. cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanacağımız oy pusulasında, mühürlerinizi ilgili adayın altındaki yuvarlağın içine basmanız yeterli olacaktır. milletvekili seçimi için kullanılacak olan oy pusulasında ise tercih ettiğiniz partinin ilgili alanına mührünüzü vurabilirsiniz. ama milletvekilliği için tek bir partiye oy vermek istemiyorsanız, ittifak kısmına mühür vurabilirsiniz. çerçeve ile ayrılan ittifak kısmının herhangi bir yerine de evet mührü basabilirsiniz, geçerli sayılacaktır.

20.06.2018 ekleme: Cumhrubaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekillliği Genel Seçimleri’ne 4 gün kala YSK Sandık Kurullarının Oluşumu ve Görev ve Yetkileri genelgesini dün sandık kurulu başkanlarına dağıttı. Genelgede, yer alan “Üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunmayan” ve “Üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan” oy zarflarının geçersiz sayılacağı maddesine, “Ancak; üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar… geçerli sayılır” şeklinde ekleme yapıldı.

oyların sayımı nasıl yapılacak?

vatandaşlık görevimizi yerine getirip, oylarımızı kullandıktan sonra, oyların sayımı nasıl yapılacak buna da kısaca değinelim. oy verme işlemi bittikten sonra öncelikle cumhurbaşkanlığı oy pusulalarının sayımı yapılacaktır. cumhurbaşkanlığı oy pusulalarının sayımı bittikten sonra milletvekili seçiminin oy sayım işlemi başlayacaktır. direk partiler için verilen oylar partinin oy sayısına eklenecek, ittifak için verilen oylar ise partilerin aldığı oy sayısına göre, ittifak partileri arasında dağıtılacaktır.

örneğin x ittifakında a partisi 500 bin oy, b partisi bir milyon oy almış olsun. ittifak kısmına ise 600.000 oy gelmiş olsun. bu durumda bu 600.000 iki partiye şöyle dağıtılır: b partisi, a partisinden 2 kat fazla oy aldığı için, 600.000 ittifak oyunun 400.000’i b partisine, 200.000 a partisine yazılır.

oy verdikten sonra aklımıza gelebilecek bazı soruların cevapları

cumhurbaşkanı ve milletvekili oy pusulalarını aynı zarfa mı koyacağız?
evet, seçim sandığına gittiğimizde bize iki pusula bir zarf verildiği için mühür bastıktan sonra düzgünce katlayıp bu iki pusulayı tek bir zarfın içine koyuyoruz.

cumhurbaşkanı oy pusulasında mühür basarken taşırdım oyun sayılır mı?
eğer ki mührü basarken cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak ya da bağımsız aday için ayrılan kısımların dışına taşırdıysanız oyunuz sayılmayacaktır.

oy pusulasına mühür bastıktan sonra imza attım oyum sayılır mı?
oy pusulalarına sadece mühür basılmalıdır. bunun haricinde herhangi bir şey yazmak, imza atmak, işaret koymak, şekil çizmek gibi durumlar olduğunda oyunuz geçersiz sayılır.

oy verirken zarfın içine kağıt koydum oyum sayılır mı? 
oy verme işlemi esnasında oy pusulasında başka bir şey zarfın içine koyulursa kullanılan oy geçersiz sayılır.

oy verirken hem partiye, hem ittifaka mühür bastım oyum sayılır mı?
eğer ki hem ittifak kısmına, hem de partinin alanına mühür bastıysanız oyunuz geçerli sayılır ve sayım döküm cetvelinde mühür bastığınız partinin cetveldeki sütununa koyulur.

sadece ittifaka mühür bastım oyum kabul edilir mi?
evet, oyunuz kabul edilir, sadece ittifak alanına basılan mühürler, ittifaktaki partilerin almış olduğu oy sayısına göre dağıtılır.

oy vermenin demokratik bir hak ve önemli bir vatandaşlık görevi olduğunu lütfen unutmayalım. vereceğimiz oyların, bu ülkede yaşayan herkese hayırlı olmasını diliyorum.