beyoğlu, sanat galerileri ile geçmişten bugüne kadar, sanatın istanbul’daki merkezi olmuştur diyebiliriz. eğlencenin merkezi kabul edilen beyoğlu, ayrıca kültür sanat açısından da tam bir aktivite kaynağı. maalesef malumunuz beyoğlu, eski beyoğlu değil. ama halen özünü koruyan birkaç mekan bulunuyor.

pera müzesi

şüphesiz en özel mekanlardan biri de pera müzesi. pera müzesi’nin kendisine ait bir koleksiyonu olması, diğer müzelerden bir adım öne çıkmasını sağlıyor. bunların haricinde tabii ki bir müze olarak süreli sergiler bulabileceğimiz bir yer. örneğin hemen hemen herkesin aşina olduğu, romantik dönemin en nadide eserlerinden biri olan osman hamdi bey’in kaplumbağa terbiyecisi’ni pera müze’nin kendine ait koleksiyonunda görebilirsiniz.

pera müzesi ücretsiz

pera müzesi giriş ücreti

avrupa’da bir çok önemli sanat merkezinin yaptığı gibi pera da uzun gece sistemini uyguluyor. uzun gece nedir diye merak eder olursanız, insanları müzelere çekmek için uygulanan, belirli saat aralıklarında ücretsiz ziyaret sunmalarıdır. pera müze de cuma günleri 18-22 saatleri arasında, sanatseverlere kapısını ücretsiz olarak açmakta.

arter

sanatseverler için, beyoğlu’nda ziyaret edebilecekleri ücretsiz mekanların başında arter geliyor. arter sanatseverlere kapılarını 12:00’de açıyor. arter’de sergilenen koleksiyonları web sitesinde ( arter.org.tr ) detaylı olarak görebilirsiniz. arter, yakın bir dönemde taksim’den dolapdere’ye taşınacak. daha önceki yıllarda bienal sergileri için ev sahipliği de yapan arter, bu yıl belki de taşınacak olmasının da sebebiyle bienal mekanlarından biri değil.

art on

art 10 da yine beyoğlu bölgesinde gezebileceğiniz  ücretsiz sanat galerilerinden biri. art 10 ilk olarak bizlere akaretler’de sunum yapıyordu. daha sonra beyoğlu’nda şişhane’ye taşındılar. şu an ise şişhane’den de taşınmış bulunmakta ve kapılarını ziyaretçilere pera’da açıyor. konum olarak the marmara pera’nın tam karşısında yer alıyor. art on müze değil; sanat galerisi olduğu için diğer galeriler gibi ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.

art on istanbul ücretsiz mi

art on istanbul giriş ücreti

zilberman gallery 

galeri zilberman için bir ayağı istanbul’da, bir ayağı berlin’de yer alıyor diyebiliriz. beyoğlu’nda belki de herkesin en çok sevdiği mimari yapıların başında gelen mısır apartmanı’nda yer alan galeri zilberman, gerçekten takip edilmeyi hak eden sergileri ile sanatseverlerin özellikle takip etmesi gereken galerilerin başında geliyor. galeri zilberman bir yıl süresince on ikiye yakın sergi sunmakta. bu da her ay bir sergi gezme fırsatını bize sunuyor ve “ücretsiz olarak”.

galeri zilberman da ziyaretçilerine kapılarını arter gibi 12:00’de açıyor. galeri zilberman sergi yaparken genellikle çağdaş sanatçılardan tercih ediyor. özellikle genç sanatçıları desteklemesi takdire şayan.

zilberman gallery ücretsiz mi

zilberman gallery giriş ücreti

salt galata

bir diğer ücretsiz geçebileceğimiz sanat galerisi ise salt galata. salt galata 2011 senesinde herhangi bir kar amacı gütmeden kurulmuş olup halen de sergilediği sanat eserlerini görebilmemiz için herhangi bir ücret talep etmemekte. ilk önce beyoğlu’nda yer alan, daha sonra bankalar caddesi’ne taşınan salt galata, dolu dolu içeriklere sahip.

galatasaray müzesi

kültür-sanat etkinliği deyince aklımıza pek futbol gelmese de istanbul’un ve türk futbolunun en köklü kulüplerinin başında gelen galatasaray’ın müzesine yine ücretsiz bir şekilde beyoğlu’nda ziyarette bulunabilirsiniz. kulübün kurucusu ali sami yen tarafından 1911 senesinde ilk olarak kalamış’ta kurulan müze, daha sonra 2000’li yıllarda galatasaray lisesi’nin içerisine taşınmıştı.

galatasaray müzesi ücretsiz mi

galatasaray müzesi giriş ücreti

galatasaray müzesi’nde 2000 adet kupa görülebilmekte. tabii siz gidene kadar yeni kupalar alınmadıysa… sadece pazartesi günleri kapalı olan galatasaray müzesi’ni diğer günler ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

orhan kemal müzesi

pera’dan biraz daha aşağı lokasyonlara inip de cihangir’e geldiğimizde, orhan kemal müzesi’ni ziyaret edebiliriz. orhan kemal’in hayatını ve edebiyatını bizlere sunan pek çok ipucu ve yazara ait kişisel eşyaları orhan kemal müzesi’nde ücretsiz olarak görebiliriz. sadece hafta içi 10:00 ve 19:00 saatleri arasında açık olduğunu unutmayın.