bir dönem mavi balina oyunu insanları intihara sürüklüyor diye her yerde haber olmuştu. şimdi ise yeni haber konumuz mariam oldu. mariam bir oyun gibi gözükse de aslında bir casus yazılım gibi duruyor. özellikle küçük yaştaki çocukları korku ve endişeye sevk ederek, kişisel bilgileri ele geçirmeye çalışıyor.

mariam oyunu neden tehlikeli?

mariam oyun içerisinde fısıltılar, çığlık efektleri, korku öğeleri oldukça sık kullanılmış. normalde bunlar bir korku filmi içerisinde yer almaya çalışırken, mariam isimli oyunun içerisinde sık sık karşımıza çıkıyor. mariam oyunu 9 yaşın üzerindeki kişiler için piyasaya sürülse de aslında bu küçük yaş grubu için bile oldukça tehlikeli.

mariam oyununun konusu aslında 9 yaşındaki küçük bir kızı kurtarmaya çalışmak üzerine tasarlanmış. fakat oyunun içerisinde gezindikçe daha çok bir casus yazılım uygulaması gibi gözüküyor. oyunun başlangıç evresinde bizden isim, soyisim, ev adresi, facebook hesabı gibi bilgiler isteniyor. genellikle birçok uygulamada bu bilgi ekranında geç kısmı olur fakat bu oyunda öyle bir durum yok. bu bilgileri girmeden oyuna başlayamıyoruz. tabii ki bunları sahte şekilde de doldurabilirsiniz fakat küçük çocukların bunu akıl edemeyecek oluşu mümkün. bütün bu kişisel bilgileri kendi elimizle oyunun sahiplerine teslim etmiş oluyoruz.

mariam oyunu oyna

mariam oyunu android

intihar ettiren oyun mavi balina’dan sonra şimdi de mariam

mavi balina birçok kişinin özellikle de çocukların hayatını  olumsuz bir şekilde etkilemiş hatta intihara kadar sürüklemişken mariam isimli küçük çocukları hedef alan bu yeni oyun da hızla yayılıyor.
[alert-warning]intihar oyunu mavi balina’dan kurtulanlar anlatıyor[/alert-warning]

küçük bir çocuğu en kolay etkileme yöntemi sanıyorum ki korku öğelerini kullanmaktır.  küçük bir çocuğu baskı altına almanın en kolay yolu sanıyorum ki onu korkutmaktır. bu oyun da aynen onu yapıyor; oyunun ilerleyen bölümlerinde telefon kamerasına erişim, fotoğraf galerisine erişim gibi izinler istemiyor. aslında bu tür izinleri telefonlarımızda kullandığımız hemen hemen her uygulama istiyor fakat bir banka uygulamasının istemesi ile ne idüğü belirsiz bir oyunun istemesi tabii ki aynı değil.

çocuğunuzun telefonundaki whatsapp mesajlarına bile erişim izni isteyen bu tip oyunların, hangi amaçla bunları kullandıkları ve kimler ile paylaştığı bilinemiyor.

mariam oyununun son bölümü gece saat üçte bir telefon araması ile bitiyor. gerçekten çocuğunuzun telefonu gece 3’te çalıyor ve korkutucu bir ses “bunun daha bitmediğini, ileride tekrar görüşeceklerini” söylüyor. böyle bir durumu yaşayan çocuk, ileride tekrar bununla karşılaşmaması için kendisinden istenilen şeyleri tıpış tıpış yapar.

mariam oyunu yasaklandı mı?

birçok anne baba bu durumun farkına varıp, oyunu aile ve sosyal politikalar bakanlığı’na şikayet etti ve şu an için erişimi engellendi. fakat daha önceki vakalarda da karşılaştığımız gibi, bu tip oyunlar ya da uygulamalar isim değiştirip tekrar piyasaya çıkabiliyor. bu yüzden çocuklarınıza oyalansın diye cep telefonu, tablet verirken içerisinde oynadığı oyunları uygulamaları sık sık gözden geçirmelisiniz. bunun gibi birçok oyunlar var fakat bu oyunun özelliği korkunç olması. korkan bir çocuğun da neler yapabileceğini az çok tahmin edebiliyoruz.