ramazan ayında oruç tutarken cilt sağlığınızı kaybetmemeniz için dikkat etmemiz gereken belli başlı noktalar var. cilt sağlığını korumak isteyen kadınların iftar ve sahur arasında geçen sürede özellikle tüketmesi ve tüketmemesi gereken gıdalar bulunuyor.
oruç tutarken cilt sağlığı korumak için neler yemeliyiz?
özellikle yaz aylarında ortalama 16 saat oruç tutarken, tüm vücudumuz ve özellikle cildimiz susuz kalıyor. fakat geri kalan 8 saatte bu susuzluğu gidermek mümkün.
oruçluyken cildimin susuz kaldığı için normalinden daha fazla kırışıklık, cansızlık, cilt kuruluğu, deride döküntü, ciltte pullanma, yağlanma başlayabiliyor. uzmanlara göre iftardan sonra sahura kadar geçen 8 saatlik sürede beslenmemize özellikle dikkat etmeliyiz.
vücudumuzun dış tabakası olan cildimizin güzelliği de vücudumuzun içinin güzelliğine bağlı. özellikle iftarda lifli gıdalar, c vitamini, e vitamini ve a vitamini açısından zengin besinler, antioksidan ağırlıklı yiyecekleri tüketmeliyiz. bunlara dikkat ettiğiniz takdirde cildinizde ekstra bir ışıltı ve canlılık kazanacaktır. sabahları siz de aynada göreceksiniz.
suyun cilt için neden önemli olduğunu vurgulamak gerekirse, cildimiz susuz kalmadığı takdirde elastikiyetini de korumuş olur; karışmaz, canlı olur.
iftar ve sahur arasındaki süre çok kısa olduğu için, bir gün boyunca almamız gereken su miktarını alamıyoruz. bazı kişiler yapabiliyor fakat ben bu süre zarfında iki buçuk – üç litre su içemiyorum. hal böyle olunca, bu suyu sebzelerden ve meyvelerden almamız gerekiyor. özellikle cildimizin nem ihtiyacını, hem vitamin, hem lif, hem de su açısından oldukça zengin meyveler ile karşılayabiliriz.
cildin kurumamasını, parlak bir cildiniz olmasını istiyorsanız iftarda ve sahurda karbonhidrat ve yağ ağırlıklı yemekler yemekten kaçınmalısınız. hatta bunu bir detoks olarak düşünüp, ramazan ayı boyunca karbonhidrat ağırlıklı yemekleri masanızdan çıkarırsanız çok güzel olacaktır. yine yağlı gıdalardan, kızartmalardan mümkün olduğunca az tüketmeliyiz.
ramazan’da cilt sağlığınızı korumak istiyorsanız uyku düzeni de önemli
saat 23 ve 03 arasında vücudumuzdaki hücrelerimizin yenilenme sürecine girdiğini uzmanlar vurguluyor. bu saat aralığını ayakta geçirirsek, uyumazsak haliyle cildimiz de yenilenmiyor. sahura kalkacağımız da göz önünde bulundurulursa, çok geç saatlere kalmadan, iftardan sonra bir müddet dinlenip, eğer kılıyorsanız teraviden sonra ilk fırsatta yatıp, sahura kadar geçen süreyi uyuyarak geçirmek faydalı olacaktır.
bunların yanı sıra, bu 1 aylık süreçte vücudun zorlandığı göz önüne alınırsa, bir kez de olsa bir cilt uzmanına danışmanız ve gerekli bakımı yaptırmanız çok faydalı olacaktır. tabii bunu evde kendiniz de yapabilirsiniz; onun için de şöyle bir tarif paylaşıyorlar:
yağlı ciltlere jel ile, kuru ciltler için süt ile temizlemeyi öneriyorlar. bunu yaptıktan sonra granüllü bir peeling ile yüzünüze uygulayacağınız maske sonrasında yüzünüze uygulayacağınız bir buhar ile birlikte cilt bakımınızı yapabilirsiniz.