artık bu da oldu ve sahte lahmacun da hayatımıza girdi. türkiye’de pratik yemek deyince hepimizin aklına ilk sıralarda lahmacun gelir. şöyle içi güzelce yeşillik ile doldurulmuş, limonu sıkılmış acılı bir lahmacun yanında ayran ile beraber herhalde sevmeyen olmaz. ama piyasada çeşit çeşit fiyata lahmacun bulmak mümkün. hal böyle olunca da bütün gıda ürünlerinde olduğu gibi lahmacunun da sahtesi üretiliyor. sahteden kastım, maliyetinin düşük olması için lahmacunda olması gereken malzemelerde yapılan hile.
günümüz şartlarında dövizin yükselmesi ile beraber her şeyin fiyatı yükselirken dışarıda lahmacun yemeye de korkar hale geldik. çünkü içerisinde gerçekten kıyma var mı yok mu bilemiyoruz. hele ki küçük yaştaki çocuklara yedirirken oldukça titiz davranmamız gerekiyor. sağlıksız koşullarda üretilen lahmacundan kapabilecekleri mikrop, hoş olmayan sonuçlar doğurabilmekte. lahmacun ustalarının dediğine göre, şuanki enflasyonda gerçek lahmacun 5 tl’den aşağıya satılamıyor. halbuki mahalle aralarında “bir lahmacun 3 tl + yanında ayran da bedava” gibi ilanlar görebilmekteyiz. fakat sağlıksız koşullarda, kalitesiz malzeme ile yapılan bu lahmacunlar, aslında insanların sağlığı ile oynuyor.
sahte lahmacun ile gerçek lahmacun nasıl anlaşılır?
genellikle “özellikle gıda ürünlerinde” ürünün sahte mi gerçek mi olduğunu anlamak için fiyatları ile kıyaslıyoruz. fakat bir şeyin ucuz olması ya da pahalı olması, onun tam olarak sahte ya da gerçek olduğu anlamına gelmiyor. lezzeti, rengi gibi kriterlere de dikkat etmemiz gerekiyor. ama kırmızı etin fiyatı belli iken, bir lahmacunun 1 ya 2 tl olması şu an imkansız gibi gözüküyor.
lahmacun içi kullanılan kıyma özellikle yağlı olması gerekmektedir. gerçek bir lahmacunda fırında pişerken üzerinde eriyen etin yağı lezzet katar. düşük maliyetli sahte lahmacun yapanlar, kasaplarda genellikle atılması gereken tavuk ya da hindi gibi hayvanların deri, kıkırdak bölgeleri ve yağlı kısımlarını alıp kıyma haline getirerek lahmacun harcı olarak kullanabilmektedir. gerçek bir lahmacunda kullanılması gereken kıymanın 1 kilosu şu an en az 40 lira iken bu bahsettiğimiz kümes hayvanlarının işe yaramayan kısımları ise 1 tl. ortada bu kadar fiyat farkı varken, bir lahmacun tavuk kıkırdağı ve derisi ile tabii ki yanında ayran ile beraber 3 liraya verilebilir. ama bunu yemenizin, size nasıl bir faydası olur onun yorumunu size bırakıyorum…
tabii lahmacun içinde et haricinde domates, soğan, sarımsak, biber gibi malzemeler de kullanılıyor; bunların da kalitesiz, çürük olanları kullanıldığı takdirde, maliyet daha da düşüyor. sahte lahmacunda tavuğun parçaları kullanıldığı için tabii kıyma ile görüntüsü aynı olmuyor. bu sebepten çok baharat ve çok salça kullanılarak aynı rengi elde etmeye çalışıyorlar. yani aldığınız lahmacunda et tadından çok baharat tadı alıyorsanız, bu bir şeylerin kapatılmaya çalışıldığı anlamına gelir.
normal standartlarda 1 kilo lahmacun içinden 20 tane lahmacun yapılabilmektedir. fakat sahte malzeme kullanıldığında 50 – 60 taneye kadar çıkabiliyor.
bu sebepten lahmacun alırken önce fiyatını göz önünde bulundurun, daha sonra kokusunu ve tadını gözden geçirin. tabii renginin de çok kırmızı olmamasına dikkat edin. en güzeli mahallenizdeki fırın ile görüşüp, içini sizin verecek olduğunuz. hem aklınız kalmaz. hem de kendi damak tadınıza göre lahmacun hazırlamış olursunuz.