kurban kestikten sonra, kurban eti ile kavurma nasıl yapılır? aslında böyle bir yazı yazmam biraz işgüzarlık sayılabilir. sonuçta ev hanımları nasıl et pişirmeleri gerektiğini mutlaka ki benden iyi biliyorlardır. fakat bu konuda uzman bir isim olan günaydın kasap’ın, nasıl iyi kavurma yapılır hakkında vermiş olduğu püf noktalarını sizinle paylaşmak istedim. örneğin kurban kesilir kesilmez çıkan eti hemen pişirmemek gerekiyormuş. ayrıca eti hemen pişirmeyeceğimiz için bekletirken bir poşetin içine koyup bekletmek oldukça yanlışmış. hem sağlık bakanlığı hem de günaydın kasap tarafından paylaşılan bilgileri ben de sizinle paylaşmak istiyorum.

kurban eti nasıl saklanır  – nasıl pişirilir?

kurban kesmek kadar, kestikten sonra kurban etini saklamak ve pişirmek de bir o kadar özen istiyor. geçtiğimiz günlerde televizyonda, istanbul’daki en ünlü et restoranları listelerinin başında gelen günaydın kasap’ın sahibi et nasıl saklanır ve güzel kavurma nasıl pişirilir hakkında tecrübelerini paylaşıyordu. ben de hem paylaşmak için hem de kendim daha iyi öğrenmek için not aldım. özellikle küçükbaş hayvanın kol, sırt ve but kısmından en iyi kavurma olacağını belirtti ve orijinal gerçek bir kurban kavurması yapmak istiyorsak, mutlaka kavurmanın içinde hayvanın kendi yağını kullanmalıymışız.

kurbanlık hayvanı keser kesmez, etinin pişirilmesini doğru bulmuyorlar. özellikle diyetisyenler, hayvanın kesilip, hemen eve geldiği anda tüketilmesine karşılar. çünkü yeni kesilmiş bir hayvan pişirilip yenildiği zaman, plastik gibi bir et yemiş olunuyormuş. ve o kadar sert bir eti tükettiğimizde, sindirim sistemimize büyük zararı varmış. kırmızı et durup, dinlendikçe daha yumuşak, daha lezzetli hale geliyormuş. bu noktada kendi tecrübem ile kıyaslarsam; sağ olsun babam da kurban bayramlarında taze olduğu için fazla et yemememi, midemi bozabileceğimi söyler hep ki haklıymış.

kurban etleri nasıl saklanmalı?

Kurban kavurma nasıl saklanır

kavurma nasıl saklanır

gerek kurban ibadetini yerine getirdiğimizde kendimize ayırdığımız eti, gerekse konu komşudan gelenleri ileriki dönemlerde tüketmek için, derin dondurucuda saklıyoruz. fakat bu saklama esnasında etin kokusunu, özelliğini, rengini ve lezzetini kaybetmemesi için dikkat edilmesi gereken hususlar var. günaydın kasap, özellikle etlerin poşet içinde saklanmasını doğru bulmuyor; hava alması gerektiğini söylüyor. hele ki kış mevsimine gelen kurban bayramlarında, etleri poşet içinde balkona koyarsanız etin renginin yeşil olacağını söylüyor. ki bozulup, sizi hasta eder.

sağlık bakanlığı’nın buzlukta kurban eti saklayacaklar için önerileri

eğer ki kurban etini uzun vadede tüketecekseniz, etler buzlukta eksi 18 derecede muhafaza edilmeli. ama birkaç gün içerisinde tüketecekseniz 4 derecede tutulması yeterlidir.

buzluktan çıkardığımız zaman da -18 dereceden çıkartıp, buzdolabının alt kısmında 4 dereceye koymamız gerekiyor. pişireceğiniz anda buzdolabından çıkartıp, ocağa almalısınız. dışarıda bekleyen et üzerinde bakteriler oluşmaya başlar. bu yüzden  pişireceğiniz zamana kadar buzdolabının normal bölümünde saklamalısınız. ve katiyen buzluktan çıkıp, üzerindeki buzu çözülmüş olan et, tekrar buzluğa koyulmaz. yani bir kez buzluktan çıkarıp, buzunu çözdükten sonra, mutlaka pişirip tüketmelisiniz. olaki eti pişirmekten vazgeçseniz de mutlaka kavurup buzluğa koymalısınız.

En güzel kurban eti kavurma tarifi

güzel kavurma tarifi

son olarak nacizane, uyarı demeyelim hakkım değil ama kardeş tavsiyesi diyebiliriz ki lütfen, özellikle kurban kesen, buna gücü yeten kişiler, eğer ki normal zamanda mutfaklarına et sokabiliyorlarsa, stok yapmak yerine komşulara dağıtmaları, sanıyorum ki allah katında daha makbuldür. tabii ki insan kesmiş olduğu kurbanın bir kavurmasını yemek ister, gayet normal bir şey. demek istediğim özellikle kurban bayramı dönemleri, dondurucu satışları inanılmaz derecede artıyor. demek ki kurban kesip, etini stok yapan kişi sayısı çok fazla.