kurban bayramı’nın yaklaştığı günler, bütün mecralarda kurban keserken dikkat edilmesi gereken şeyler anlatılmaya başlanır. özellikle ilahiyatçılar, televizyon, gazete, radyo gibi basın araçlarından “kurban doğru bir şekilde nasıl kesilir” diye tek tek anlatırlar. ben de tekrar dilim döndüğünce hem doğru kurban kesim tekniğini, hem de kurban kesmenin manevi açıdan kıymetini tekrar anlatmak istiyorum.

kurban bayramı’nda öncelikle en çok istediğimiz şey, her kurban bayramı’nda sokaklarda ve televizyon ekranlarında gördüğümüz kurbanlık hayvanlara eziyet çektirilmesi olaylarının yaşanmaması. 1 – 1 buçuk ton ağırlığında olabilen büyükbaş hayvanların kesim işlemi islami usullere göre, dikkat edilerek yapılmışsa, hem kurban sahibi, hem de kurbanlık hayvan eziyet çekmeden bu dini görev yerine getirilebilir.

kurban keserken neler yapılmalı?

  • kurban edilecek hayvanın gözü kesim işleminden önce mutlaka bağlanmalıdır.
  • hayvanın karşısında dalga geçer gibi bıçaklar bileylenmemelidir.
  • her şey hazır olduktan sonra, hızlı bir şekilde hayvan yatırılmalı ve kıbleye doğru döndürülmelidir.

kesen kişinin kullanacağı kurban bıçağı olabildiğince keskin olmalıdır. hatta yeteri kadar bileylendiğini düşünmüyorsanız, kullanılmamış yeni bir bıçak edinmeniz, hayvanın daha az can çekişmesine vesile olur.

kurbanlık hayvan kesilirken, diğer hayvanların kesim işlemini görmemesi, onların huysuzlanmamasını sağlayacaktır. bu yüzden kesim alanı, hayvanların beklediği alandan farklı bir yerde ve gözükmeyecek şekilde ayrı olması gerekir.

Kurban Keserken Uyulması Gerekenler

kurban keserken dikkat edilecek hususlar nelerdir?

iş bu fiziki işlemlerin haricinde, kurban kesmenin manevi usulleri de vardır. hz. muhammed kurban keserken belli dualar okumuştur. enam suresi 162 ayet bunlardan biridir. “benim namazım, benim kurbanım alemlerin rabbi olan allah içindir” anlamı taşımaktadır. hz. muhammed kurbanı keserken bu ayeti okumuştur.

ayrıca kurban keserken bismillahi allahu ekber denmesi şarttır. eğer ki bir kişi, kurban keserken kasti bir şekilde bismillahi allahu ekber demeden hayvanın gırtlağını keserse, o hayvanın eti yenmez.

kurban kesimi mutlaka bu işte tecrübeli ve bu işi hem fiziksel olarak, hem de manen doğru şekilde bilen bir kişi olmalıdır. acemi kasaplar ya da daha önce kesim işleminde bulunmamış kişiler, yardım etme amacıyla kurban kesiminde bulunabilirler. kasaplar kurban günü yüksek fiyat talep edebilmektedir. fakat 3-5 eksik olacak diye böyle önemli bir vazifeyi eksik ya da yanlış yapmak, sanıyoruz ki kimse için paha biçilemezdir.

tekrar vurgulamak isteriz ki kurban keserken dini gerekler haricinde lütfen özellikle hayvana eziyet etmemeye özen gösterin. allah yolunda kurban ettiğiniz, allah’ın yarattığı canlıya eziyet ederseniz, allah katında bunun bir değerinin olacağını düşünmüyorum.