iş yerinizdeki toplantılarda ya da okulda/evde derslerde not almakta zorlanıyorsanız, bu yazımızı okuyunca eskiye göre çok daha hızlı not almaya başlayacaksınız.

not tutarken önemli bilgileri kaçırmak, sonraki süreçlerde çok can sıkıcı olabiliyor. okuldayken ya da online derslerde ya da iş yerinizdeki bir toplantıda ne kadar dikkat ederseniz edin önemli cümleleri kaçırabilirsiniz.

not alma ipuçları 14

öğretmenler ya da konuşmacılar dakikada ortalama 100 ile 200 kelime arasında konuşur. özel bir hızlı yazabilme yeteneği olmayan sıradan kişiler ise dakikada ortalama 30 ile 35 kelime arasında yazar.

karşımızdakinin ağzından çıkan her kelimeyi tek tek not almaya çalışmak hemen hemen imkansız sayılabilir. bu yüzden her şeyi değil de gereken her şeyi en hızlı şekilde nasıl yazabilirsiniz onu anlatmaya çalışacağım.

özet çıkar

not alma ipuçları 15

buradaki püf nokta size anlatılan şeylerin arasından en önemli fikirleri alabilmek. karşı taraftan gelen bilgileri özetlemek, her şeyi satır satır, paragraf paragraf yazmaktan çok daha basit ve etkili bir yaklaşım sağlıyor.

notları özet olarak yazdığınızda çok daha kısa olacak ve bu sayede karşıdan aldıklarınızı kelime kelime kopya etmeye çalışmak yerine kafanızda parçalara ayırarak kaydettiğiniz için çok daha iyi anlayacaksınız. dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var:

  1. almış olduğunuz notları mantık çerçevesi içerisinde listeleri bölün.
  2. daha sonra bu listeleri genişletmek için madde madde numaralandırın.
  3. eksiksiz, tamı tamına cümleler yerine anahtar kelimeler ve ara başlıklar kullanın.

zihin haritası

not alma ipuçları 16

bazı zamanlarda kelimeler bir fikri ya da bir düşünceyi kandırmak için yeterli olmayabiliyor. birbirinden farklı fikirlerin nasıl birbirine uyduğunu ve birbirleriyle nasıl etkileşime girdiklerini görmek için görsel bir şemaya dökmek ihtiyacı hissedebilirsiniz.

paragraflar oluşturmak sizin için sonuç vermiyorsa zihin haritası metodu ile not almayı daha işlevsel bir hale getirebilirsiniz. zihin haritası belirli bir konunun genel yapısını görmenizi kolaylaştırır.

zihin haritalama, çalıştığınız konudaki fikirleri birleştirmenize de yardımcı olacaktır. önemli fikirleri hızlıca vurgulamanız gerektiğinde bir zihin haritası kullanabilirsiniz. nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, size yardımcı olması için ücretsiz zihin haritası araçlarını kullanabilirsiniz.

semboller ve kısaltmalar kullanın

not alma ipuçları 17

bir yazının içerisindeki semboller ve kısaltmalar nasıl kullanılır bildiğinizi varsayarak bu kısmı atıyorum. yazmış olduğunuz muhterem üzerinden geçerken hızlıca yapmanızı kolaylaştırmak için tuttuğumuz notların içerisine semboller ve kısaltmalar koymamız işleri kolaylaştıracaktır. mesela önemli kısımlar için * para için $ konu başlıkları için #  kullanabilirsiniz. uluslararası geçerliliği olan kelimeler için de yine kısaltmalardan faydalanabilirsiniz.

not tutarken veya yazı yazarken size zaman kazandıracak diğer bir püf noktası da eskiden sms yazarken yaptığımız gibi kelimelerin içinden sesli harfleri çıkartmaktır. sesli harfler olmasa dahi zorlanmadan okuyabilirsiniz. tabii ki bunu yaparken ne yazdığınızın farkında olmalısınız. şayet bazı kelimelerin içerisinden sesli harfleri çıkardığınızda anlam kayması olabilir.

mutlaka bir not defteriniz olsun

not alma ipuçları 18

günümüzde kalem ve kağıt kullanarak not tutmak bu iş için en uygun yol olarak gözükmüyor. akıllı cep telefonları ve tabletler gibi cihazlar kulağa çok iyi bir fikirmiş gibi geliyor ama laptopun ya da telefonun şarjı bittiğinde ne yapacaksınız? her zaman kullanıma hazır bir not defterine sahip olmak sizi kablolara bağlı olmaktan kurtarır.

not tutmak için bir defter kullanırsanız, bu sayede yazı yazarken çevrenizde dikkatinizi dağıtacak cihazlardan da kurtulmuş olursunuz.

sesten yazıya çeviren program kullanımı

not alma ipuçları 19

konuştuklarınızı otomatik olarak yazıya çeviren sesten yazı yazma programları, not tutmak için en kolay yollardan biri olabilir. çünkü işin hamallığını yapmamış oluyorsunuz. 1 saatlik bir video seyrettiğinizi düşünün; bir sürü bilgi almış olursunuz ama sonrasında hiçbir şey aklınızda kalmasın. fakat bunu yazıya çevirdiğimizde daha hızlı okuyup anlama şansını yakalıyoruz. hem de içerisinden bir bölüme ihtiyaç duyduğumuzda çok daha hızlı ulaşıyoruz. sesi yazıya çeviren birçok uygulama ya da bilgisayar programı ücretli ya da ücretsiz olarak mevcut.

google dökümanlar sesle yazma özelliğini kullanabilirsiniz

google docs sesle yazma özelliği, konuşmaları yazıya çeviriyor. halihazırda google docs kullanan birisiyseniz bu özelliğini de kullanmanız sizler için çok pratik olacak. ses ile yazma özelliği, aldığınız bilgileri dikkatli bir şekilde çözümlemenizi sağlar. ayrıca bu esnada google docs sizin adınıza not alır.

google docs türkçe kelimeleri tanıma açısından oldukça maharetli ama tabii ki yine de tamamen ona güvenmek maalesef mümkün değil. sesi yazıya çevirirken mutlaka takip etmelisiniz ve yanlış olan yerleri düzeltmeniz gerekiyor. ama gene de tamamını elle yazmanızdan çok daha hızlı.

google docs speech to text aracını nasıl bir transkripsiyon çıkartıcı olarak kullanacağınızı şöyle açıklayabilirim:

1- yeni bir google döküman açın

2- araçları seçim

3- araç çubuğunda sesle yazmayı seçin

4- dilinizi seçmek için mikrofon simgesinin üzerindeki bağlantıya tıklayın

5- kayda başlamak için mikrofon simgesine tıklayın

ve mikrofon rengi kırmızıya dönüşüp, duyduğu kelimeleri yazıya dökmeye başlıyor.

peki sizin not alma stratejiniz nedir?

i̇ster klasik not alma yöntemlerini kullanın, isterseniz notlarınızı dijital olarak alın. mutlaka size özel bir not alma biçiminiz vardır.

dijitali ve yazı yazmayı bir araya getirerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz ya da bu ikisinden birini seçerek de pratik bir şekilde not almanız mümkün.

not alır mısınız? not alırken nelere dikkat edersiniz, nasıl alırsınız? zaman ayırıp da aşağıya yorumunuzu yazmak isterseniz bu yazıyı okuyan herkes için faydalı olacaktır?