para ile saadet olur mu? mutluluk kaç para? amerika’da yapılan bir araştırmaya göre bir insanın mutlu olması için yılda 95 bin dolar kazanması yeterli. peki türkiye’de mutlu olmak kaç para? halkımız mutlu olmak için kaç para kazanması gerektiğini düşünüyor?
mutluluk kaç para diye sorulduğunda, paraya ihtiyacım yok diyen de var, ayda 10 15 bin tl kazansam mutlu bir şekilde geçinirim diyen de… yani mutlu bir şekilde gülebilmek için 5 haneli rakama ihtiyaç duyan da var, 3 haneli rakama ihtiyaç duyan da. kahkaha atmak için paraya ihtiyaç duymayanlarımız da var; ne mutlu onlara.
164 ülkeden yaklaşık 2 milyon kişiye mutlu olmanız için bir yılda ne kadar para kazanmalısınız? diye soru sorularak bir araştırma yapıldı. cevap olarak da ortalama 95 bin dolar çıkmış. bunu türkiye’ye ayarlayacak olursak, bir yılda 360 bin tl kazanmalıyız. 360 bin tl için de ayda 30 bin tl kazanmamız gerekiyor; ki bu meblağ asgari ücretin 18 katı.
mutluluk için para kazanmama, param olmasına gerek yok diyen kişiler genellikle mutluluk kaynağını başka şeylerde bulmuşlar. spor yaparak mutlu olanlar var, çocuğu ile vakit geçirerek mutlu olanlar var.
çok param olsa mutlu olur muyum?
tabii bunun yanı sıra para ile gelen mutluluğun da çok uzun sürmediğini, biz henüz o kadar para kazanmamış olsak da etrafımızdan biliyoruz:) sanıyorum şunu diyebilirim ki evet para mutlu olmamızı sağlıyor ama bu cümleden sonra yanına mutlaka fakat ile başlayan bir sözcük grubu daha ekliyoruz.
şöyle ki eğer yapmış olduğunuz iş ile belli bir seviyenin altında para kazanıyorsanız bu durum mutlaka sizin yaşam kalitenizi olumsuz olarak etkileyecektir. keza bunun tam tersi durumunda da ihtiyacınızdan çok daha fazla paranız olduğunda, bu sefer de yaşamdan yeteri kadar zevk almamaya başlayacaksınız.
yukarıda bahsettiğimiz araştırmaya göre yılda 95 bin dolar kazanan insanlar mutlu olacaklarını belirtmiş. fakat 2010 yılında yapılan başka bir araştırmaya göre de 75 bin dolardan fazla para kazananlar, 75 bin dolar kazanan kişiler ile karşılaştırıldığında daha mutsuz oldukları gözlemlendi. bu da bize şunu gösteriyor; kazanmış olduğunuz para hedeflediğimiz yaşam kalitesini sağlıyorsa, tamah etmeliyiz. bundan fazlası olduğunda ekstra bir mutluluk sağlamıyor.
mutlu olmak için paraya ihtiyaç duyduğunu hisseden insanlar, bu parayla ilişkilerinde mutlu olmadıklarını fark ettikleri zaman, daha büyük yıkım yaşıyorlar. bunun sebebi ise herhangi bir şeyden mutlu olurken, daha fazlasına sahip olabileceğinizi düşündüğünüz için elindeki ile yetinmemesi olacaktır.
peki para biriktirmek bizi mutlu ediyor mu?
borcu olan insanın, olmayana göre daha mutsuz olduğu aşikar. fakat herhangi bir borcumuz olmasa da bizi ekonomik olarak daha güçlü kılacak birikimimizin olması, mutlu olmamızı sağlayabiliyor ki günümüzde bakacak olursak da borcu olan evli çiftlerin şiddetli geçimsizlik sonucu boşanmaları daha olası. bu duruma gündelik hayatımızdan bir örnek vermek gerekirse, elinizde olmayan bir para ile kredi çekerek ya da kredi kartınız ile taksitlere bölerek çıkacağınız bir tatilde kazanacağınız mutluluk, tatil sonrası borçlu olduğunuz günlerde hissedeceğiniz mutsuzluktan çok daha düşük olacaktır. hatta borçlu olduğunuzu bilmeniz, borçsuzken yaşadığınız deneyimlerden aldığınız keyfi azaltacaktır.