aracınız için yeni bir aküye ihtiyacınız var ve bu konu hakkında çok fazla bilgiye sahip değilseniz merak etmeyin, bu yazı ile elimden geldiğince size aracınız için hangi aküyü almanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

kontağı açtığınızda ekranlar gelmiyorsa ya da arabanız çalışmıyorsa kuvvetle muhtemel aracınızın aküsünde bir problem vardır. bir aracın en önemli parçalarından biri olan akü birçok görevden sorumludur. bu sebeple arabanın aküsü her daim iyi durumda tutulmalı.

sadece arabanın aküsü bittiyse yeni bir akü almanız hakkında bilgi değil, aynı zamanda elinizdeki aküyü mümkün olduğu kadar nasıl uzun süre kullanabilirsiniz, bu konuda da bilgiler vereceğim.

akü hakkında zaten her şeyi bildiğinizi düşünüyorsanız ve sadece aracınız için hangi aküyü almanız gerektiğini bulmanız gerekiyorsa, hiç vakit kaybetmeyin, bir akü satıcısı ile görüşün. onlar sürekli akü takıp, değişim yaptıkları için daha sağlıklı bilgi verecektir.

akü nedir?

akü, aracınızın çeşitli fonksiyonları için kullandığı elektriği sağlayan, şarj edilebilir büyük bir pildir. plastik bir kutu içerisinde, bazen renkli bir üst kapak ile birliktedir ve akünün arabanızın elektrik sistemine bağlandığı 2 bağlantı noktası bulunur. ayrıca yan tarafında akünün üretici firması tarafından yapıştırılmış, akünün markası ile birlikte teknik özelliklerinin yazdığı ve en önemlisi garanti kapsamında olduğu yılların sayısını gösteren bir sticker vardır.

aracın aküsü neden bu kadar önemli?

hava, kara, deniz, ray ne tür bir araç olursa olsun aküler ,isteğe bağlı olan opsiyonlu parça değildir. aracın çalışması için çok önemli bir rolü vardır ki akü olmadığı takdirde araç çalışmaz.

kontak

arabanızın anahtarını kontağa takıp, açması için ilk çevirişi yaptığınızda, arabanızın göstergelerine, teybine, ışıklarına elektriğin gitmesini sağlamış olursunuz; bu elektriği akü sağlar. arabanız henüz çalışmadığı için enerji üretmiyordur ve bu elektrik enerjisini aküden temin edersiniz. bu sayede radyoyu, klimayı, tepe lambasını ve benzeri elemanları aküdeki elektriği kullanarak çalıştırabilirsiniz. kontak kapalı olduğu için ve aracınız çalışmadığı için tüm bunları akünün içerisindeki mevcut olan elektrik ile yaparsınız ve belli bir süre sonra, nasıl ki bir el fenerinin içindeki pil tükeniyorsa aynı şekilde akünün içerisindeki elektrik de biter ve aracınızı çalıştıramaz hale gelirsiniz.

aydınlatma

aydınlatma, arabanızın içindeki lambaların, gösterge panelinin ve tabii ki farlar ile stopların tümüdür ve hepsi doğrudan akü ile çalışır. bunun sayesinde park halinde ve motorunuz çalışmıyorken karanlıkta ya da olumsuz bir durumdayken diğer sürücülerin sizi fark etmesini sağlar. aydınlatma öğelerinin dışında arabanızın aküsü ayrıca navigasyon cihazı, telefon şarj aleti, dvd oynatıcı, multimedya ekranı, araç için mini buzdolabı ve benzeri ürünler olmak üzere 12 volt elektrik prizine takabileceğiniz diğer aletler için de elektrik sağlar.

marş

taşıtların motorları kendiliğinden çalışmaya başlayamaz ve çalışmak için elektrik enerjisine ihtiyaç duyarlar. arabanızın marş motoruna, bujilere ya da ısıtma elemanlarına, motorunuzdaki yakıtı yakması ve bu sayede çalışması için elektrik iletir.

arabanın aküsü nasıl çalışır?

diğer pillerde olduğu gibi araba aküleri de ışıkları yakmak ya da motoru çalıştırmak için gereken elektriği üretmek için kimyasal bir reaksiyon oluşturur. anahtarı kontağa takıp çevirdiğinizde ya da start engine butonuna bastığınızda aküye elektrik ulaşır ve kimyasal reaksiyon gerçekleşir. zaman geçtikçe akü şarjını kaybeder fakat burada aksiyon tersine çalıştırılarak tekrar akünün içerisinde birikmesine imkan sağlanır. bu işleme de genel olarak bataryanın şarj edilmesi diyebiliriz.

arabama hangi aküyü takmalıyım?

yeni bir araba aldığınızda üzerindeki aküsü, akü firması tarafından aracınızın markası için özel olarak üretilmiş olmaktadır ve sonrasında alacağınız akülere göre daha özeldir. bu yüzden mümkünse üzerinde kaç amper yazıyorsa aynı aküyü takmanız önerilir fakat aküyü taktığınız yerin boyutuna göre ya da arabanıza sonradan ekleyeceğiniz multimedya ekranı, televizyon, buzdolabı, amfi gibi parçalar daha fazla elektriğe ihtiyaç duyacağı için daha yüksek amperli akü atmanız gerekebilir. aracınıza ve elektrik sistemine zarar vermemeniz için bunu akü satan, bu konuda uzman kişiler ile görüşmeniz isabet olur. bu iş için, olması gerekenden fazla para vermek istemiyorsanız, servise gitmek yerine akücü firmalar ile görüşebilirsiniz. örneğin i̇stanbul’da ikamet ediyorsanız ya da aracınız i̇stanbul’da ise AküPazar bu iş için biçilmiş kaftan.

akupazar.com

akupazar.com bizzat kardeşimden öte recep usta’nın firması. istanbul dışına şu an için hizmet vermiyor fakat i̇stanbul içinde bulabileceğiniz en güzel hizmet. i̇stanbul içinde akü teslimatı ve montajını kendisi gerçekleştiriyor.

akü fiyatları yazıp aratırsanız karşınıza bir çok farklı rakam çıkmakta. örneğin 60 amper mutlu akü fiyatı yazıp aratırsanız, direkt canlı canlı onlarca farklı fiyat çıktığını görebilirsiniz. bunun sebebi ise fiyatların sürekli değişmesi ve firmaların güncelleme yapmaması. yani siz ucuz görüp aradığınızda o fiyattan yüksek çıkması çok olağan. ve böylece hem hayal kırıklığı hem de zaman kaybı yaşamanız olası. Süpermarketlerdeki gibi, kasaya gittiğinizde “ama rafta bu kadar yazıyordu niye şimdi fazla söylüyorsunuz banane ben raftaki fiyatı öderim!” deme hakkınız yok. 🙂

akupazar.com istediğiniz aküyü size 1-2 gün içinde getirip, montajını yapıp, eski aküyü de alıp hizmetini bitiriyor. internetten akü aldığınızda akü size kargo ile geleceği için eski aküyü gidip satmanız gerekmekte ya da kapıdan geçen bir hurdacıya yok parasına vermiş olursunuz. aküpazar direkt size geldiği için eski aküyü değerinde alıyor ve fiyattan düşüyor.

arabanın aküsünü nasıl şarj edebilirim?

arabanın aküsü tamamen boşalmışsa ve motorunuzda hiçbir hareket olmuyorsa aküyü tam şarj etmek için akü şarj cihazı kullanmanız gerekir. hem arabanızın, hem de akünüzün zarar görmemesi için sizin için uygun olan bir akü şarj cihazı kullandığınızdan emin olun. bu işlemi kafanıza göre yapmanızı önermiyorum, bu yüzden akünüzü bir oto elektrikçide şarj ettirmeniz daha iyi olacaktır.

tiplerine göre akü türleri

araç aküleri genellikle 3 tip olarak karşımıza çıkıyor. bunlara kısaca yazının ilerisinde değineceğiz. bu akülerin ne kadar dayanıklı oldukları, sizin motorunuzu ne kadar sıklıkla çalıştırdığınız, her yıl ne kadar kilometre yaptığınız ve arabanın özelliklerine bağlıdır. kontak kapalıyken ne kadar kullandığınıza göre değişir. bazı akü tipleri diğerlerine göre daha uzun dayanır fakat dikkat edilmesi gereken en önemli husus bahsettiğimiz gibi ne kadar süre kullandığınız ve bir garantisi olup olmadığıdır.

arabamın aküsü ne kadar dayanır?

aracınızda takılı olan akünün türüne bağlı olarak, tam olarak boşalmadan önce belli bir sayıda arabayı çalıştırma kapasitesine sahip olması gerekir. aşağıda akü tipleri hakkında daha fazla bilgiye ve hangisinin ne kadar dayanıklı olduğuna dair özelliklerini görebilirsiniz.

kurşun asitli aküler arabalarda bulunan en yaygın akü türüdür. oldukça dayanıklı ve değiştirilmesi daha az masraflı olan kurşun aküler 20.000 marş basma imkanı sağlar. tam olarak bitmeden önce uzun süre dayanır ve genellikle 3 ila 4 yıl ömrü vardır.
kalsiyum aküler en az 4 yıl kullanım ömrü sağlar ve ortalama 30.000 marşa basma hakkı bulunur. bu sayede kurşun asitli akülere göre daha iyi bir alternatiftir. bununla birlikte %18 daha fazla marş gücü elde edeceğiniz için özellikle soğuk sabahlarda arabanız çok daha rahat çalışır.
üst düzey gümüş aküler genel olarak 5 yıllık garanti sağlar ve 50.000 kadar marş imkanı tanır. ayrıca sıradan bir akü ile elde edeceğinize göre %33 daha fazla marş gücü kazanırsınız.

araba akülerinin nasıl bir garantisi var?

piyasada satılan aküler 2 yıllık, 3 yıllık, 4 yıllık, 5 yıllık hatta ömür boyu garantiye sahip olabilir. ya da ticari amaçlı kullanılan taksi aküleri 1 yıllık garantiye sahip olurlar. bu garanti, akünün ne kadar ömrü olduğunu değil, herhangi bir üretim hatasından kaynaklı bir sıkıntısı olduğunda ücretsiz olarak değişim yapılmasını sağlar.

araba aküsü nasıl değiştirilir?

akü değişimi zor bir işlem değil fakat akü arabanın neresinde duruyor, aküyü takarken elektriği hepten keserseniz radyo sıfırlanır, kutup başları düzgün mü gibi kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. ayrıca yazının başında belirttiğim gibi eski aküyü satıp paraya çevirmeniz gerekir. bu gibi durumlar göz önüne alındığında gidip bir oto elektrikçide akü değişimi yapmanız ya da bir servise gitmeniz daha sağlıklı olan. fakat ısrarla tekrar hatırlatmak istiyorum ki istanbul’da akücünün hası var 🙂 hiç bunlara vakit harcamayın, aküpazar sayesinde bunu en hızlı ve en uygun fiyat ile çözebilirsiniz.

en iyi akü hangisi?

bosch, varta, yuasa, mutlu, i̇nci, turbo gibi birçok akü markasını bir çırpıda sayabiliyoruz. hepsi de kendine göre oldukça kaliteli. bunun yanı sıra duyulmamış markalı aküler de piyasada mevcut. örneğin president akü.ben de ilk duyduğumda komik gelmiş ve dandiktir diye düşünmüştüm fakat herkesin bildiği lastikçi petlas’ın markası. petlas akü olarak da satabilirdi fakat böyle bir isim koymayı uygun görmüş.

bazı markalar ürettiği aküleri daha uygun fiyata satabilecekken ya da daha uyguna satabileceği modelleri kendi ismi ile değil, böyle farklı bir marka olarak piyasaya sunabilmekte. bu sayede kendi markasının saygınlığını korumuş olmaktadır.

arabamın aküsünü değiştirmem gerekiyor mu nasıl anlayabilirim?

akünün boşalmakta olabileceğine dair birkaç tane işaret var. aracınızın motoru soğuk olmayan günlerde bile çalışırken zorlanıyorsa, akü yeni iken olduğu gibi soğukken uyguladığı marş gücünü sağlamıyor olabilir. göstergelerde, bir sorun olup olmadığını gösteren akü ikaz ışığı mevcuttur. belli bir kilometre yaptığınızda bile, akünüz tam şarj doluyken birkaç gün kullanmadığınızda bile tekliyorsa ya da kısa bir süre park lambaları ya da iç aydınlatması yandığında bile motor zor çalışıyorsa muhtemelen akünüzü yenileme vakti gelmiştir.

şunu unutmamalıyız ki otomobilin elektrik sistemindeki sıkıntılar her zaman aküden kaynaklanmaz. alternatör arızası sebebiyle de akü şarj olmuyor ya da şarj tutmuyor olabilir. bunu göz önünde bulundurup yeni akü almadan önce arabanın üstündeki aküyü ölçtürmek için oto elektrikçiye ya da servise gidin. akü belli bir yüzdenin üstünde çıkarsa yeni akü almanıza gerek yoktur.

çıkma akü geri dönüşüm

çıkma akü, çöpe atılmaz. hem bunun bir maddi değeri vardır, hem de çevre için çok zararlı. eski aküler, eski akü toplama sertifikası olan firmalar tarafından toplanıp geri dönüşü sağlanır. genellikle aküyü takan firma eski aküyü alır ve bunun depozito ücretini yeni akünün fiyatından düşer.