çocukların gelişimi için oldukça zararlı olsa da tablet, laptop gibi cihazlar artık belki de tek aktivite aracı. fakat elektrikle çalışan her alette olduğu gibi zaman zaman bilgisayar patlaması ile oluşan kazaları medyadan görebilmekteyiz. tablet, cep telefonu, laptop, bilgisayar, playstation gibi cihazlar, kullanılmış olan kalitesiz ürünler sebebiyle patlayabilmekte ve zaman zaman yakınındaki kişilere hasar verirken büyük çapta patlamalarda yangın çıkmasına dahi sebep olabilmektedir.
hatırladığım kadarıyla geçtiğimiz yıllarda bir evde bilgisayar patlamış ve 5 yaşındaki bir çocuk çıkan yangın sonucu hayatını kaybetmişti. bu olayda bilgisayarın kasasının fişini prize taktıktan sonra açma düğmesine bastığında kasa patlamış ve çıkan kıvılcımlar ile odada çıkan yangın sonucu çocuk kurtarılamamıştı.
bilgisayarların patlama tehlikesi için yapılabilecekler nelerdir?
gerek masaüstü, gerekse dizüstü bilgisayarların patlama tehlikesi için yapılabilecekler nelerdir sorusu için verilebilecek yanıt nedir?
bilgisayarların patlamasındaki en temel sebep, bu cihazların aşırı derecede ısınmasından kaynaklanır. bu yüzden bahsedeceğimiz şu hususlara lütfen dikkat edin:
bu işin uzmanlarına göre, bilgisayarların patlamasında bir çok sebep olabilir; fakat özellikle masaüstü bilgisayarlardaki patlayıp yangın çıkmasına sebeplerin başında genellikle bilgisayar kasasının üst tarafında bulunan power supply isimli bölüm. özellikle power supply bölümünün bakımını düzenli bir şekilde yapmazsanız, bilgisayarınız patlama riski taşır. power supply bilgisayarın güç kaynağıdır ve eğer ki kaliteli ürünlerden yapılmamışsa zaman içinde deforme olup, yanma riski taşır.
özellikle doların yüksek olması ile birlikte bilgisayar alırken, yani toplarken belli başlı parçalarını yüksek meblağ ödeyip, geri kalanları olabildiğince ucuz tutmaya çalışıyoruz fakat power supply gibi elektrik akımını işleten kısımlar kalitesiz olduğunda, içindeki kablolar ya da küçük parçalar tutuşabilmekte hatta patlayabilmektedir.
bilgisayarların patlayıp da ölümcül bir cihaz haline gelmesi, aşırı derecede ısınması ile başlar. bilgisayarın yüksek devirde çalışırken ısınmaması için içerisindeki pervanelerin düzgün bir şekilde dönerek soğuk hava çekmesi gerekmektedir. fakat zaman içerisinde kasanın içerisinde biriken tozlar, bu fan pervanelerinin düzgün bir şekilde işini gerçekleştirmesini engeller. şu an kasanızın kapaklarını çıkardığınızda içerisinde birikmiş olan tozu gördüğünüzde, eminiz ki şaşıracaksınız ve “iyi çalışıyor yine de” diyeceksiniz.
gençler bu konuda bilinçli olsalar da anne babalar maalesef eskiden kalma alışkanlık ile her şeyin üstünü örtüyorlar. dizüstü bilgisayarda çok fazla bu durum yaşanmasa da özellikle masaüstü kasaları tozlanmasın diye örtüyle kaplanır. bu oldukça yanlış bir davranış; çünkü halihazırda ısınıp soğuması gereken bir şey hava girişleri kapatılarak tehlikeye davetiye çıkarılıyor. özellikle kasanın yanında bulunan delikler ve arka tarafında power supply önündeki fan kesinlikle açıkta tutulmalı, duvara çok yakın olmamalı. keza dizüstü bilgisayarlar da kucakta tutulurken bacaklarınızın ya da kıyafetinizin hava girişlerini engellemediğine dikkat edin.