yıllarca çalıştınız, sigorta primlerini ödediniz ve sonunda emekli oldunuz. peki emekli olunca kazanılan haklar nelerdir bunu tam olarak biliyor musunuz? yapılan araştırmalara göre birçok emekli, kendisine sağlanan hakları tam olarak bilmiyor ve kullanmıyor. bu yazımızda emeklilerin bütçesini doğrudan etkileyecek olan bazı haklardan bahsetmek istiyorum.

şu an 2018 yılı itibariyle türkiye’de 11 milyona yakın emekli bulunuyor ve bu emekliler için düzenlenmiş bazı hak ve imtiyazlar mevcut. örneğin bir emekli için en çok katkı sağlayacak muafiyetlerin başında emlak vergisi geliyor. emekli kişi emlak vergisi öder mi sıkça sorulan sorulardan biri. emekliler emlak vergisi ödemezler fakat bunun için sağlanması gereken belli başlı şartlar vardır.

emekli hakları nelerdir?

emekliler için emlak vergisi muafiyeti büyük avantaj. eğer ki emekli kişinin sadece bir evi varsa ve bu ev 200 metrekareden küçükse, bu kişi emlak vergisi ödemek zorunda değildir. bu doğrultuda evet, emekliler emlak vergisinden muaftır. ayrıca eğer ki emekli olan kişi bu muafiyeti bilmeden emlak vergisi ödemişse 5 yıl geriye dönük olarak emlak vergisi olarak belediyeye ödediği bu parayı geri alabilmektedir. emlak vergisi geri ödemesi için dilekçe ile, ilgili makama başvurarak, muaf olduğu halde ödemiş olduğu emlak vergisini geri alabilir.

emekli hakları nelerdir 2018

emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam etmek

emlak vergisi haricinde emekliler için uygulanan banka promosyonları da mevcuttur. bu yıla kadar bankalar kendi inisiyatifleri ile emekli maaşını kendilerinden çeken kişilere promosyon ödemesi yapıyorlardı. fakat hükumet bunun bir tercih sebebi olduğunu görünce kendisi de promosyon uygulamasını getirdi. siz de emekli maaşınızı bir banka ile anlaşarak emekli maaşı promosyon ödemesi alabilirsiniz. 500 liraya yakın bir promosyon ödemesi alınabilmektedir. göze ufak gelse de hemen hemen 2 aylık fatura gideriniz olacaktır. sosyal güvenlik kurulu protokole göre 3 yıllık dönem için 350 – 450 tl gibi tutarlarda bankadan emekli maaşı promosyonu alabilirsiniz. promosyon ödemesini alabilmek için gereken tek şart, 3 yıllık süre boyunca maaşınızı aynı bankadan çekeceğinize dair taahhüt vermektir.

emekli olan kişi dükkan açmak isterse kesinti olur mu?

yıllarca çalışıp emekli olduktan sonra, sürekli evde oturmak sizin için zor geliyor ve yine iş hayatının içinde olmak isteyip, kendinize göre bir dükkan açmak istiyorsanız, yine bunun için emeklilere sağlanan kolaylıklar vardır. sosyal güvenlik kurumu emekli olup da çalışmak isteyen, dükkan açmak isteyenler için teşvik vermektedir. emekli olan kişi emekli maaşı alıyor olsa da iyi dükkan açıp, esnaflık yapabilmektedir. halihazırda emekli olmayan bir kişi dükkan açmak istediğinde aylık 650 tl bağkur primi ödemesi gerekmektedir. ama emekli ise bundan muaftır. ayrıca hazine, iş yeri açan emeklilere %5 destek vermektedir. işinizi büyütüp, yanınızda çalışan eleman aldığınızda da onun sigorta primi için 100 tl indirim yapılmaktadır.

emeklilerin en çok mağdur olduğu haciz konusu

emekli olan kişiler genellikle haciz muafiyeti uygulamasını bilmemekteler ve bunun yüzünden çok sıkıntı çekmekteler. bir emeklinin kredi kartı, senet, çek, kredi gibi borçları varsa ve hacizlik olduysa, emekli maaşına haciz katiyetle uygulanamaz. tekrar vurguluyorum emekli maaşına haciz gelir mi diye korkmayın, gelmez. emekli maaşına sadece sgk haciz koyabilmektedir. eğer sizin ya da bir tanıdığınızın emekli maaşına haciz koyuldu ise derhal bir icra müdürlüğüne giderek, bunun iptalini talep edebilirsiniz.

emekliler için ücretsiz ve indirimli ulaşım seçenekleri mevcuttur. 65 yaş üstü emekliler demiryolu, denizyolu ve otobüs ile ulaşım için %50 indirim şansına sahiptir.

evi olmayan emekliler için toki de öncelik tanımaktadır. fakat bu avantajdan da birçok kişi haberdar değil. toki halihazırda ve gelecekte yapmış olduğu projelerde konutların yüzde 25’ini emeklilere ayırmaktadır. eğer ki bu evleri almayı düşünürseniz, aylık 300 lira 400 lira arasında taksit ödeyerek toki’den ev alabilirsiniz.