trafik kaza tazminatı allah korusun başımıza trafikte bir şey geldiğinde ya da araç içerisinde bizimle birlikte olan bir kişi sakatlık yaşadığında, sigorta şirketinin bunun karşılaması gerekmektedir. eğer ki sağlık ile ilgili bir gider oluştuysa, bunu da tazmin etmesi gerekiyor. fakat biz trafik kaza tazminatı gibi haklarımızı bilmediğimiz için genellikle mağdur oluyoruz. böyle bir durum yaşayan kişiler sgk vasıtası ile sağlık hizmeti almaktadır fakat aslında sigorta şirketleri bu sağlık giderlerini ödemek zorunda. lakin dediğim gibi bir çoğumuz sigortadan trafik kaza tazminatı nasıl alınır bilmiyoruz. böyle bir durum yaşandığında kaza tazminatı ile ilgilenen avukatlar ve bilirkişiler vasıtasıyla hakkımızı alabilmeye değinmek istiyorum.
trafik kazası tazminatı almak için neler yapmalıyız? trafik kazası tazminatını yakınları alabilir mi? trafik sigortalarının hepsinde kaza tazminatı hakkı var mı? trafik kazası geçiren kişilerin sağlık tazminatı hakları nelerdir? trafik kazası geçiren kişi sakat kaldıysa tazminatı nedir? gibi soruları hep birlikte inceleyelim…
trafik kazalarında sağlık tazminatı
trafik kazaları türkiye’de çok çok karşılaşılan üzücü durumların başında geliyor. bunun belli başlı sebepleri var; dikkatsizlik, uyku apnesi, yorgunluk, alkol gibi birçok etken, kaza yaşamamıza sebep olabiliyor. tabii bazı kazalar kişilerin bireysel hatası sebebiyle, bazıları ise sağlık sorunları yüzünden olabilmekte. örneğin uyku apnesi problemi yaşayan bir kişi trafikte seyir halindeyken uyuklayabiliyor ve bunun sonucu kaza ile bitebiliyor. fakat artık uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler bunu tedavi ettirmedikleri takdirde ehliyet alamıyorlar. bu ve benzeri rahatsızlık yaşayan kişilerin ehliyet sahibi olabilmesi aslında mümkün olmamalı fakat son yıllarda yapılan düzenlemeler ile bunun önüne geçilmeye çalışılıyor.
trafik kazalarında mağduriyet nedir?
bilimsel olarak maluliyet ve sakatlık terimleri vardır. 2013 yılında sağlık bakanlığı tarafından yayınlanmış olan bir maluliyet ölçütü ve sınıflandırması çizelgesi vardır. ayrıca 2008 yılında yayınlanan çalışma gücü kaybı ölçü çizelgesi de mevcuttur. kişilerin malul sayılabilmesi için 0’dan 99’a kadar olan malüliyet derecesi vardır. bir kişinin malul sayılabilmesi için yüzde elli yüzde yetmiş gibi oranlarda sakatlık derecesi olmasına gerek yoktur. %5 çalışma gücü kaybı bile olsa ileriki hayatında bu ona engel teşkil ediyorsa malül sayılabilir. insanlarımız genellikle gözle görülebilir ciddi bir sakatlığı yoksa bende bir şey yok diyerek tazminat almak için başvuru yapmayabiliyorlar. fakat bunu raporladıkları takdirde, ciddi miktarlarda kaza tazminatı alabilmektedir.
örneğin size araba çarpması sonucu ayağınız kopmazsa da kırılabilir ve bir ameliyat olup kırık bölgeye platin takılabilir. artık bu ayağınızı eskisi kadar rahat ve güçlü bir şekilde kullanamayacağınız için bu durumda dahi maluliyet oluşabilmektedir. ameliyat gerektiren kırıklarda yüzde 25 – yüzde 40’a varan mağduriyet raporları alınabilmektedir ve az gözükse de bir insanın çalışma gücünün %40 düşmesi ciddi tutarda tazminat almasını sağlar.
kaza sağlık tazminatı – yaralamalı trafik kazası
yaralamalı trafik kazalarını isterseniz bir kaza senaryosu üzerinden inceleyelim.
örneğin arkadaşınız ile birlikte araç ile kaza yaptığınızı düşünelim ve siz ön koltukta, arkadaşınız ise direksiyon başında olsun. bu tip durumlarda öncelikle insanlar sorumluluklarını iyi bilmelidir. araçlar gerek araca özel sahibi, gerekse maliki yani kiralayan ya da işleten şirket ya da kişiler tarafından şirketlere sigortalanmaktadır. bu tip vakalarda, sürücünün kusurlu olduğu durumlarda tazminler sigorta şirketinden yapılabilmektedir. bunlar haricinde şu an trafikteki bütün araçların da normal şartlarda trafik sigortası yaptırması zorunludur.
yukarıdaki senaryomuzda hem şoförün hem de sizin yaralandığınızı düşünüp, araç şoförünün trafik sigortası olduğunu varsayarsak, bu durumda sigorta şirketi, sürücü ve aracın sahibi muhataptır. fakat bu durumda hiç kimse kendi kusurunu kullanamaz; yani şoförün kusurlu olduğu bir kazada şoförün tazminatını sigorta karşılamaz. ayrıca eğer şoför araç sahibi değilse aracın sahibi kaza anında arabanın içinde ise araç sahibinin tazminatını da karşılamaz. çünkü araç sahibi de kusurdan sorumludur.
şoför ve aracın sahibi haricindeki, araç içerisinde olan tüm yolcuların tazminatı zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanır. tabii ki bu tek taraflı bir kaza için geçerlidir. eğer ki 2 araç kaza yaptıysa ve karşı taraf kusurlu ise kazaya karışan diğer araçtakilerin tazminatını, kazayı yapan arabanın zorunlu trafik sigortası karşılar.
şu sonuca varıyoruz ki araçtaki yolcu, içinde bulunduğu aracın şoförü de kusurlu olsa, karşı araç da kusurlu olsa zorunlu trafik sigortasından tazminatını alabilir.
zorunlu trafik sigortasının teminatları nelerdir?
trafik sigortalarının teminatlarına baktığımız zaman, birinci gider sağlık giderleri teminatıdır. ikinci gider sürekli iş görmezlik teminatıdır ki bunun içerisinde geçici iş göremezlik teminatı da yer alır. üçüncü gider kalemine baktığımız zaman, kişinin bakım giderleri teminatı gelir ki bu önemli bir maddedir. ana temel unsur sürekli iş görmezlik ve bakım teminatıdır eğer ki kaza geçiren yolcu sürekli iş göremezlik durumu olduysa sigorta şirketinden sürekli iş göremezlik tazminatı talebinde bulunabilir.
geçici iş göremezlik durumu oluştuğunda, sigorta şirketleri geçici iş göremezlik tazminatının sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenmesini öne sürmektedir. fakat yargıtay tarafından alınan karara göre, geçici iş göremezlik teminatı da sigorta şirketi tarafından karşılanmak durumundadır.
2011 yılında çıkan yasaya göre trafik kazası geçiren kişi devlet hastanesi, özel hastane, üniversite hastanesi gibi hangi hastane olursa olsun şu an 310 bin tl tutarında sağlık gideri tazminatı alabilmektedir. bunu da yine devlet karşılamamaktadır aslında, çünkü sigorta şirketleri de almış olduğu ücretlerden sosyal güvenlik kurumu’na, sağlık giderleri için verdiği tutardan karşılanmaktadır. bunun sonucunda zorunlu trafik sigortası vasıtasıyla trafik kazası yaşayıp, sağlık gideri yapmak zorunda kalan kişilerin ödemeleri sosyal güvenlik kurumu tarafından yapılmaktadır.
örneğin bir trafik kazası geçirdiğinizde özel hastaneye ambulans ile götürüldü iseniz bu hastane sizin trafik kazası sonucu kendisine götürüldüğünü gördüğü anda, sizden ambulans ücreti almamalı. aldığı takdirde mevzuata aykırı bir işlem yapmış olur ve talep edildiği takdirde iadesi alınabilmektedir.
kaza sağlık tazminatını şoför de alabilir mi?
belirtmiş olduğumuz gibi şoför kusurlu olduğu takdirde zorunlu trafik sigortasından herhangi bir tazminat alamaz fakat zorunlu trafik sigortasından ayrıca kişiler bireysel olarak kasko da yaptırabilirler. araç kaskolarında sadece arabanın hasarı karşılanmaz, teminatta belirtildiği takdirde, sürekli iş göremezlik teminatı, vefat teminatı, yaralı kaza teminatı gibi kalemlerde eklettirilebilir.
zorunlu trafik sigortasında ki kadar yüksek ödemeler olmasa da genişletilmiş kasko poliçelerinde, şoför kusurlu olsa dahi kaza sağlık tazminatından yararlanabilmektedir. yine yolcu dışında eğer ki kazayı yapan şoför kusurlu değilse yine zorunlu trafik sigortasından faydalanabilmektedir.